Interview met Marielle Rumph

By c020admin on 18 oktober 2017 in blog020
0

Marielle Rumph is trainer en coach. Ze heeft veel ervaring in het onderwijs, onder meer als (interim-)schoolleider en als trainer en coach van docenten en schoolleiders. Daarnaast werkt ze graag met pubers en jong volwassenen. Marielle coacht ook buiten het onderwijs. Ze is moeder van twee dochters van 13 en 15 en woont in Leiden.

Wat vind je mooi aan coachen?

‘Ik hou van leerprocessen, met wie ik ook werk, waar mensen willen leren en durven te kijken naar zichzelf, daar ben ik graag bij.’

En aan het coachen van jongeren?

‘Jongeren en jong-volwassenen zijn misschien wel de leukste mensen om mee te werken. Ze weten al zoveel over zichzelf, dat ontdek je als je de juiste vragen weet te stellen. Ze zijn heel goed in staat om zelfstandig of autonoom hun pad te kiezen. Ook al denken ouders en docenten daar soms anders over. Als jong volwassenen de kans krijgen om te onderzoeken wat ze werkelijk denken, voelen en beleven dan pakken ze deze kansen ook. Ze durven zich kwetsbaarder op te stellen dan de buitenwereld soms denkt. Ik merk dat de rust die ik de coachees geef tijdens onze coachingssessies ze de ruimte biedt om hun hulpvraag te onderzoeken. Die rust is er vaak niet middenin alle stress van school, ouders, sporten, social media. Het werken met jongeren geeft mij veel energie, ik ervaar in de sessies naast rust ook lol: ze kunnen meestal zo gezond en met humor kijken naar  hun eigen ‘puber’gedrag.’

Met wat voor coachvragen komen ze bij jou?

‘Vragen die te maken hebben met onzekerheid, posities in groepen en angsten die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling kom ik veel tegen. Zorgen van ouders en of school waarbij ze zelf het idee hebben dat dit onzin is: het mogelijk als gezeur ervaren.’

Is coaching wel geschikt voor jongeren?

‘Juist. Coaching is geschikt voor iedereen die een hulpvraag heeft. En het mooie is: het zijn korte trajecten, het is niet zo zwaar, het is geen therapie. Ik hoop echt dat veel ouders hun kind dit soort gesprekken gunnen. Het is een heel verschil of een moeder zegt: ik kan mijn kind niet bereiken  of wanneer een jongere zelf in coaching zich gaat realiseren: ik wil hier of daar mee stoppen of het anders gaan doen.’

‘Ook voor een jongere is het belangrijk om zelf de regie te pakken, dat hij of zij eigen doelen leert formuleren en leert te kiezen voor deze doelen.  En jongeren hebben vaak al veel baat bij een kleine verandering, zij halen, omdat ze nog jong en flexibel zijn, makkelijk successen in coaching.’

Je coacht niet alleen bij Coach020, je geeft ook coachopleidingen en trainingen. Wat is je de eerste maanden opgevallen?

‘Ik vind het mooi dat het echt no nonsense is. Praktisch en helder, verre van wollig. Met een bepaalde nuchterheid en energie merk ik dat ik goed bij Coach020 pas. Een insteek die merkbaar helpt bij de coaching van pubers.’

 

About the Author

c020adminView all posts by c020admin